diumenge, 23 de setembre del 2012

The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

¡Hola! Después de unas larguísimas vacaciones vuelvo a estar aquí. Y vuelvo con la reseña de uno de los mejores libros que he leído en mucho tiempo, un libro que probablemente será el mejor libro del año. The perks of being a wallflower de Stephen Chbosky, libro del que existe una película que no sé cuando llegará a las pantallas del país. El libro de momento solo está en inglés, pero en breve saldrá en español, desconozco si saldrá en catalán o no.

Hola! Després d'unes llargues vacances torno a ser aquí, amb la ressenya d'un dels millors llibres que he llegit en molt de temps, un dels quals probablement serà el millor llibre de l'any. The perks of being a wallflower de Stephen Chbosky, llibre del qual existeix una pel·lícula que no sé quan arribarà a les pantalles del país. El llibre de moment només està en anglès, però en breu sortirà en castellà, pel moment desconeixo si es traduirà al català.

Ficha del libro/ Fitxa del llibre:



Título/ títol original: The perks of being a wallflower
Autor: Stephen Chbosky 
Editorial: Pocket Books
Nº de páginas/ pàgines: 232

***** (5/5)


Opinión personal:
The perks of being a wallflower es un de esos libros que piensas este es el libro. Es una de esas historias como pocas que llegan y te hacen pensar y plantearte las cosas. Muchas veces cuando damos 5 estrellas a un libro es porque nos ha gustado, aunque el libro no sea ninguna maravilla, nos ha entretenido, nos ha hecho reír y hasta puede habernos emocionado. Creo que deberíamos crear otra categoría para calificar The perks of being a wallflower, porque 5 estrellitas no es suficiente. 
Aunque este año he leído historias preciosas, geniales y altamente recomendables creo que no hay nada que llegue  a parecerse a esta historia. No es el libro más divertido, ni el más dramático, ni muchos otros calificativos pero Perks permitidme llamarlo así esconde una historia que podría ser perfectamente real, es un libro muy cercano y muy bonito, porque la historia aunque tenga partes tristes y menos agradables es bonita y tierna.

Una de las cosas que me ha sorprendido sobre la historia es que fue escrita ¡en 1999! y aún así si fuera una de las novedades del año no veríamos la diferencia. 
Sobre los personajes me han gustado todos, aunque Charlie me ha parecido muy inocente durante toda la historia y muy wallflower, pero creo que al final entendemos el porqué. Sam y Patrick simplemente me han encantado los dos. 
Sobre la temática del libro, drogas, abusos y todas sus consecuencias. También como una mala infancia puede definir a una persona y llevarla a cometer cosas horribles.

A lo largo de la historia iremos descubriendo a Charlie, un chico joven y tímido que empieza el instituto (Bachillerato) y que no tiene demasiados amigos, por no decir ninguno. Allí conocerá a Sam y a Patrick y creerá y se sentirá infinito, eterno y muy vivo. "I feel infinite." "And in that moment, I swear we were infinite."

La historia está contada desde el punto de vista de Charlie a través de un seguido de cartas que le manda a un amigo al que no conocemos. Todas empiezan con un "Dear friend," y acaban con un "Love always, Charlie". Personalmente me ha parecido una buena manera de contar la historia, así nos adentramos solo en lo que Charlie quiere contarnos.

El libro no solo me ha gustado muchísimo, sino que también me ha cautivado totalmente y como es muy finito en dos días lo he terminado. Leedlo solo si tenéis tiempo de sobras para sumergiros en esta historia, ya que yo en cuánto llegó a casa no pude dejarlo. En definitiva, un buen libro y una gran historia, uno de esos libros que recordaré durante mucho tiempo.

Comentar que no me gusta el título que tendrá en spanish "Las ventajas de ser un marginado"wallflower no significa exactamente marginado y aunque Charlie no tiene muchos amigos yo no lo calificaría de marginado. Por lo que me parece muy poco acertado, creo que un título más acertado sería "Las ventajas de ser invisible" porque realmente es lo que Charlie es, invisible para la mayoría. 

Opinió personal:
The perks of being a wallflower és un d’aquest llibres dels quals penses “aquest és el llibre”. Conté una d’aquestes històries com poques, que ens arriben, ens fan pensar i ens fan plantejar-nos el món.
Moltes vegades quan a un llibre li donem “5 estrelles” és perquè aquest llibre ens ha agradat, encara que no sigui cap meravella, ens ha fet riure o fins i tot ens pot haver emocionat. Crec que hauríem de crear una nova categoria per qualificar The perks of being a wallflower, cinc estrelles no són suficients.

Encara que aquest any he llegit històries precioses, genials i molt recomanables crec que no n’hi ha cap que arribi a assemblar-se a aquesta. Probablement Perks permeteu-me que l’anomeni així no sigui el llibre més divertit, ni el més dramàtic ni moltes altres coses, però el que sí que és, és una història molt real, sincera i és un llibre molt proper i bonic. Encara que té parts tristes i menys agradables no deixa de ser una història bonica i tendra.

Una de les coses que més m’ha sorprès és que la història és de l’any 1999 i sense cap problema podria ser una de les novetats de l’any, no hi veuríem cap diferència.
Sobre els personatges m’han agradat tots, encara que en Charlie (el protagonista) m’ha semblat força innocent durant tota la història i molt wallflower, però crec que al final tots entenem el perquè. La Sam i en Patrick m’han encantat els dos.
Sobre la temàtica del llibre parla de drogues, abusos i les seves conseqüències. També com una mala infantesa pot definir a una persona i portar-la a cometre coses horribles.

A mesura que avança la història anirem descobrint en Charlie, un noi jove i tímid que comença l’institut (batxillerat) i que no té masses amics, per no dir que no en té cap. Allà coneixerà la Sam i en Patrick, i creurà i se sentirà infinit, etern i molt viu. “I feel infinite.” “And in that moment, I swear we were infinite”.

La història està explicada des del punt de vista d’en Charlie a través d’un seguit de cartes que li envia a un amic el qual no coneixem. Totes comencen amb un “Dear friend” i estan acabades amb un “Love always, Charlie”. Personalment m’ha semblat una bona manera d’explicar la història, així només ens endinsem en el què en Charlie vol explicar-nos.

El llibre no només m’ha agradat moltíssim, sinó que m’ha captivat totalment. És un llibre molt finet i en dos dies l’he acabat. Llegiu-lo només si teniu prou temps per submergir-vos en aquesta història, jo el vaig començar a llegir en quant va arribar i no el vaig poder deixar. En definitiva, és un bon llibre amb una gran història que crec que recordaré durant molt de temps.

Comentar que no m’agrada gens el títol que tindrà en spanish “Las ventajas de ser un marginado”, wallflower no vol dir exactament marginat i encara que en Charlie no té gaires amics jo no el qualificaria de marginat. El nou títol per tant em sembla molt poc encertat, crec que un títol més encertat podria ser “Las ventajas de ser invisible” perquè el que realment és en Charlie és invisible per la majoria.


Marta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada