divendres, 10 de maig del 2013

El fruit del baobab - Maite Carranza

¡Hola a todos! Hoy después de mucho tiempo, subo la reseña de El fruto del baobab de Maite Carranza. Como ya he dicho por activa y por pasiva esta novela me ha gustado muchísimo. Y es que Maite Carranza es una de mis escritoras favoritas desde que yo tenía 12 años. Me enamoró por primera vez con La guerra de las brujas, años después lo hizo con Palabras envenenadas y este año lo ha vuelto a hacer con El fruto del baobab. Y no solo escribe realmente bien, sino que es también una persona encantadora. 

Hola a tots! Avui després de molt de temps, pujo la ressenya de El fruit del baobab de la Maite Carranza. Com ja he dit per activa i per passiva és una novel·la que m'ha agradat molt. I és que la Maite Carranza és una de les meves escriptores preferides des què jo tenia 12 anys. Em va enamorar per primera vegada amb La guerra de les bruixes, anys després ho va fer amb Paraules emmetzinades i aquest any ho ha tornat a fer amb El fruit del baobab. I no només escriu increïblement bé, sinó que també és una persona encantadora. 

Ficha del libroFitxa del llibre

Título/ títol: El fruit del baobab/ El fruto del baobab
Título/ títol original: El fruit del baobab
Autor: Maite Carranza
Editorial: Edicions 62 / Planeta
Nº de páginas/ pàgines: 399
Precio/ preu: 17,90€ 
PUNTUACIÓ/N: ***** 5/5

Sinopsis castellano:
Lola, pediatra de treinta y nueve años con una brillante carrera profesional, acaba de romper con su pareja. En los últimos tiempos su deseo de ser madre la ha llevado a cuestionarse el sentido de su vida. En la consulta conoce a Aminata, una gambiana más joven que ella y madre de cuatro hijos.

Inmigrante, ama de casa y analfabeta, Aminata es una mujer observadora que rebosa dignidad y que ha empezado a poner en duda los principios y tradiciones en los que ha sido educada,
tal vez a causa de sus agrias disputas con Binta, su hija mayor.

Binta, una adolescente rebelde y luchadora, ha crecido en España y rechaza de plano la cultura de su familia, que relega a la mujer a un estado de perpetua sumisión. Estudiante brillante, Binta rompe tabúes, sueña con ir a la universidad y se enamora inconvenientemente de un chico blanco, a pesar de que, como acaba de descubrir, ella ya nunca podrá ser como las mujeres occidentales.

Lola, Aminata y Binta. Tres mujeres, sus luchas, sus renuncias y sus logros. Entre ellas nacerán unos poderosos vínculos de solidaridad y descubrirán que lo que las une es más fuerte que aquello que las separa.

Sinopsis català: 
La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l’aixopluc del baobab de la infantesa s’ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel. 

Efectivament, la Binta, la millor estudiant de l’institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família: s’ha enamorat d’un noi blanc, s’avergonyeix de l’analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d’ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’hi involucra perillosament. 

El fruit del baobab és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d’oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual. 

Opinión personal
Pocos libros llegan a tener la calidad, profundidad y magia que tienen los libros de Maite Carranza. Una escritora de las grandes, todo lo que escribe es magia. Podría hacer una lista interminable sobre las razones por las que deberíais leer a Maite Carranza, pero no acabaría ni hoy ni mañana. Así que simplemente, me dedicaré a escribir esta reseña y mi más humilde opinión.

Este año Maite Carranza nos trae El fruto del Baobab, una apuesta arriesgada, como la misma autora indica, por su temática y contenido; la MGF Mutilación Genital Femenina y el choque entre culturas. Una historia sobre tres mujeres escrita con tacto, delicadez y un lenguaje muy poético.
Decir que es una buena historia o un buen libro, se queda corto, es un gran libro. Y si no es el mejor, es uno de los mejores que tendré la suerte de leer este año. Una historia para reflexionar, reflexionar y reflexionar. Maite Carranza vuelve con una novela dura, crítica, profunda, valiente y brillante. Después de Palabras envenenadas, El fruto del baobab llega pisando fuerte.

Nos inseriremos en la vida de Lola una doctora a la que acaba de dejar su pareja y ha decidido mudarse a otra ciudad para empezar a superar la ruptura. Conoceremos a Amata una mujer mandinga  que desde hace unos años vive en el Maresme, Catalunya. Amata tiene cuatro hijos, dos niñas y dos niños. Binta es la hija mayor de Amata y es la tercera protagonista de la historia. Cada capítulo está narrado siguiendo a uno de estos tres personajes.

Binta es una joven de catorce años muy inteligente. Desde que llegó al colegio en el Maresme se ha convertido en la primera de clase. Tiene un carácter bastante duro, se avergüenza del analfabetismo de su madre, de venir de la cultura de la que viene, de que su familia crea que cuánto menos estudie mejor y odia profundamente lo que le hicieron antes de abandonar su país, la purificaron, la cortaron, la mutilaron. Binta es un "ángel mutilado", así es como se refiere Lola a lo que le hicieron a la chica en cuanto lo descubre. Binta es una adolescente que no quiere seguir las tradiciones de su familia y de la cultura mandinga, el choque entre las dos culturas, la mandinga y la catalana, es palpable a lo largo de toda la novela.

La madre de Binta, Amata, es analfabeta. Es una mujer joven y está muy orgullosa de sus raíces mandingas, aunque le pesa ser la hija de Rahma, una mujer que abandonó a la familia después que muriese uno de sus hijos. Amata tiene una hija pequeña llamada Fatou, es una niña alegre y bonita que aún no ha sido purificada. Por este motivo y otros, el marido de Amata empezará a actuar de manera sospechosa.
Binta es probablemente el personaje más interesante y valiente de la novela, ya que  va madurando a medida que avanza el libro y crece como persona, además se ve obligada a tomar grandes decisiones.  Aunque las decisiones que tomará su madre tampoco quedan atrás. 

Esta novela os podrá gustar o no gustar, pero seguro que no os dejará indiferentes. Estaremos en la piel de tres mujeres valientes, tres mujeres que deciden unirse y ayudarse, y personalmente me gusta, me gusta que una historia la cuenten mujeres y que tengan el carácter y actitud que tienen cada una de las tres protagonistas. Como podéis ver esta novela me ha gustado, y mucho. Así que una vez más, Maite Carranza logra cautivarme y emocionarme con una de sus historias. Desde aquí, GRACIAS Maite por escribir lo que escribes y escribir como escribes. 

Opinió personal
Pocs llibres arriben a tenir la qualitat, profunditat i màgia que tenen els llibres de la Maite Carranza. És una escriptora de les grans i tot el que escriu és màgic. Podria fer una llista interminable amb totes les raons per les quals hauríeu de llegir els llibres de la Maite Carranza, però no acabaria ni avui ni demà. Per tant, simplement em dedicaré a escriure aquesta ressenya amb la meva humil opinió, i ja jutjareu vosaltres mateixos que us sembla.

Aquest any la Maite Carranza ens porta El fruit del baobab, una aposta arriscada, com la mateixa autora indica, tant per la seva temàtica com pel seu contingut; la Mutilació Genital Femenina (MGF) i el xoc cultural amb el què es troben molts immigrants quan arriben a Catalunya. És una història sobre tres dones escrita amb molt tacte, delicadesa i un llenguatge molt poètic.
Dir que és una bona història o un bon llibre es queda molt curt, és un gran llibre. I si no és el millor, és un dels millors que tindré la sort de llegir aquest any. Una història que us farà reflexionar, reflexionar i reflexionar. La Maite Carranza torna amb una novel·la dura, crítica, profunda, valenta, brillant i punyent. Després de Paraules emmetzinades, El fruit del baobab promet ser tot un èxit.

La Lola és una pediatra que acaba de deixar la seva parella i ha decidit traslladar-se a una altra ciutat per començar a superar la ruptura. L’Amata és una dona mandinga que des de fa uns anys viu al Maresme, Catalunya. L’Amata té quatre fills, dues nenes i dos nens. La Binta és la filla gran de l’Amata i és la tercera protagonista de la història. Cada capítol està narrat seguint un d’aquests tres personatges.

La Binta és una jove gambiana de catorze anys molt intel·ligent. Des que va arribar a l’escola del Maresme s’ha convertit en la primera de la classe. Té un caràcter bastant dur, s’avergonyeix de l’analfabetisme de la seva mare, de venir de la cultura de la qual ve, que la seva família consideri que quant menys estudiï millor i odia profundament el que li van fer quan encara era una nena abans d’abandonar el seu país d’origen, la van purificar, tallar, mutilar. La Binta és un “àngel mutilat”, així és com es refereix la Lola a la noia en quant ho descobreix i es comença a interessar per la MGF. La Binta és una adolescent que no vol seguir les tradicions imposades per la seva família ni per la cultura mandinga. El personatge de la Binta és el que fa més palpable el xoc cultural que viu la noia i la seva família entre la cultura pròpia i la catalana.

La mare de la Binta, l’Amata, és analfabeta i això, li dol molt. És una dona jove, bonica i orgullosa de les seves arrels, encara que li pesa ser la filla de qui és. La Rahma, la seva mare, va abandonar la família després que es morís el seu fill petit. L’Amata té una filla petita, la Fatou, que és una nena alegra i bonica que encara no ha estat purificada. Per aquest motiu i per altres, el marit de l’Amata començarà a amagar coses a la seva dona i actuarà de manera ben sospitosa.

La Binta és probablement el personatge més interessant i valent de la novel·la, ja que a mesura que avança la novel·la va madurant i creixent com a persona, a més a més, es veu obligada a prendre grans decisions. Les decisions que haurà de prendre l’Amata també seran realment importants.

Aquesta novel·la us podrà agradar o no, però el que és segur és que no us deixarà indiferents. Ens ficarem en la pell de tres dones valentes, tres dones decidides a ajudar-se i unir-se, i personalment m’agrada, m’agrada que una història l’expliquin dones amb caràcter i amb la força que tenen cadascuna de les tres protagonistes. Com podeu veure, aquesta novel·la m’ha agradat i molt. Així que una vegada més, la Maite Carranza aconsegueix captivar-me i emocionar-me amb una de les seves històries. Des d'aquí Maite, moltes gràcies per escriure el que escrius i per escriure-ho com ho escrius. 


Marta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada